Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > arancini

Arancini

arancini

siciliaanse rijstballen
Primo    bereiden risotto 30 min, saus 30 min, arancini 45 min    6 personen

‘Arancini’ zijn een Siciliaanse specialiteit die je op het hele eiland kunt verkrijgen. Er zijn verschillende recepten voor deze gefrituurde ballen van rijst, hieronder vind je hoe ik ze maak. Arancini zijn ook heel handig om restjes op te maken: met wat overgebeleven risotto en een beetje ragù (gehaktsaus) kom je al een heel eind! Met dit recept maak je ongeveer 15 arancini ter grote van een kleine sinaasappel. Je kunt ze ook van een kleiner formaat maken en dan serveren als antipasto of borrelhapje. Buon appetito!

PS. Laat je niet afschrikken door de lengte van het recept, er staat veel uitleg bij. Je hebt er wel wat tijd voor nodig, maar je kunt de risotto en de saus prima een dag van tevoren maken.

Als je gebruik maakt van een restje risotto, ga dan meteen door naar het maken van de tomatensaus. Hou de verhoudingen in de gaten, want als je met een restje risotto werkt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk veel minder dan 500 gram risotto.

 

Bereid eerst de rijst voor:

 

Pak een kookpan en voeg hierin het water met de bouillonblokjes, peper, boter, laurierblaadjes en de saffraan.

 

Zet de pan op het vuur en laat tot het kookpunt komen. Draai dan het vuur zacht en doe de rijst erbij. Roer niet. Afhankelijk van het merk is de rijst in circa 20 tot 25 minuten gaar.

 

Roer de laatste 5 minuten af en toe door de pan. Als het vocht grotendeels is verdampt en de rijst gaar is, spreid deze dan uit over een ruime ondiepe platte schaal (ik gebruik hiervoor een rond metalen dienblad) en laat afkoelen. Dek af met plastic folie voor de hygiëne.

 

Meng zodra de rijst is afgekoeld de eierdooiers en de geraspte Parmezaanse kaas er doorheen.

 

Maak de ragù:

Maak de bleekselderij, wortel en ui schoon en snijd in grove stukken. Doe alles in de keukenmachine en hak het fijn.

 

Voeg een scheut olijfolie in een (hapjes)pan en laat hierin de fijngehakte groente zachtjes smoren (zo'n 10-15 minuten). 

 

Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Blus af met de witte wijn en laat 10 minuten pruttelen.

 

Voeg de laurier toe, de tomatenpuree en meng alles goed.

 

Voeg de bouillon toe en de doperwtjes en laat alles circa 1,5 uur pruttelen. Voeg aan het einde een maizena opgelost in 50 ml water toe en laat het goed afkoelen.

 

Bereid het beslag voor:

Maak een beslag door met een garde geleidelijk aan water bij de bloem te mengen. Het beslag moet ongeveer zo dik worden als magere yoghurt.

 

Vorm de arancini:

Zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt staan: de risotto, de saus, de mozzarella, het paneermeel (in een ruime bak) en een schaal met water en een handdoek om je handen af en toe schoon te maken en te drogen.

 

Bevochtig je handen en pak een handje vol rijst. Druk in je handpalm en zorg dat er een holletje ontstaat. Lepel een beetje saus in het holletje, doe er een beetje mozzarella bij en druk de bal goed dicht met een beetje extra rijst.

 

Houd de bal in één hand en gebruik de andere hand om de bal met het beslag 'in te smeren'. Doop dezelfde hand in schoon water, droog af en doe nu hetzelfde met het paneermeel. Maak nu ook je andere  hand schoon, want beslag in combinatie met paneermeel maakt een enore kleiderboel (is niet zo erg, maar je krijgt er ook klonten van en dat werkt niet zo makkelijk). Laat de arancini nog een uurtje in de koelkast staan om ze steviger te laten worden.

 

Breng het frituurvet op een goede temperatuur.

Ik gebruik hiervoor een ruime braadpan met 3 liter vloeibaar frituurvet. Ik heck of het heet genoeg is door een korrel paneermeel in het vet te gooien; als het sist en direct naar boven komt drijven is de temperatuur goed.

 

Frituur de arancini, circa drie tegelijk, in circa 5 minuten rondom goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken en dien ze op.

 

TIP: Ook lekker: arancini al burro!

 

Meer weten over arancini? Klik hier.

Reacties

Jacqueline Kuijpers
Lijkt me heerlijk en wil dit van het weekend gaan maken. In het recept staat dat de mozarella klein gesneden moet worden maar ik mis waar of wanneer die ergens in of bij moet. Als ik risotto maak doe ik daar altijd al parmezaanse kaas bij. Kan dat hier ook of is het in dit recept van belang te doen als de risotto is afgekoeld?n dat hier ook of is het beter dit toch pas te doen als devrisotto
30-08-2012, 23:47
Elisabetta
Hoi Jacqueline, leuk dat je de arancini gaat maken; echt een recept voor in het weekend! Je hebt gelijk dat in het recept niet staat waar je de mozzarella dient te gebruiken, wat stom! Het hoort nadat je een schepje saus in het holletje hebt geschept, daarin druk je dan nog een beetje mozzarella en vervolgens maak je de bal dicht. De parmezaanse kaas die je in de afgekoelde risotto toegevoegd is éxtra Parmezaan. Dus zowel tijdens de bereiding van de risotto als bij de bereiding van de arancini voeg je de kaas toe. Ben erg benieuwd wat je ervan vindt,laat je me weten hoe het is bevallen/ mail je me een foto? (kan ook op de Facebook pagina als je dat leuk vindt)
31-08-2012, 09:57
Lizetta
Ik wil het gerecht gaan maken, wat voor een tomatensaus kan je het best gebruiken?
Gepureerde of geconcentreerde?
26-10-2012, 15:18
Elisabetta
De basis van deze tomatensaus is passata (=gepureerd).
26-10-2012, 16:09
Fred Ejmael
Bedankt voor je recept. Het is goed gelukt en het heeft heerlijk gesmaakt. Siciliaanse paaseieren.
31-03-2013, 19:06
Elisabetta
Haha Fred, zo had ik het nog niet gezien! Fijn dat ze goed gelukt zijn.
04-04-2013, 14:57
Pauline
Dit was het succes gerecht op mijn verjaardag. Mijn vriendinnen en huisgenoten vonden ze heerlijk!
22-04-2013, 16:14
Elisabetta
Fijn Pauline,leuk om te horen!
22-04-2013, 20:00
Jacquelien
Het lijkt me een heerlijk gerecht en wil het keer uitproberen maar eet je dit alleen of wat eet je daarbij
01-09-2013, 15:34
Elisabetta
Ciao Jacquelien,
Van origine wordt de arancino als snack ('streetfood') gegeten. Als avondeten kun je arancini heel goed combineren met bijvoorbeeld een lekkere salade! (bv. http://www.zitizitoni.nl/recipe/60/insalata_di_finocchi_e_arance) Je kunt ook de kleine balletjes maken en als borrelhap serveren.
02-09-2013, 10:55
Charlotte
Heerlijk gerecht voor bij de borrel. Op 2de kerstdag gegeten. Ik ga ze nu maken voor oudejaarsavond ook bij de borrel. Gemakkelijk en zo klaar.
30-12-2013, 15:56
Lotje
Ik heb ze ook gemaakt! Lekker hoor!! Ze waren alleen een beetje groot uitgevallen denk ik (grootte van een gehaktbal). Het is denk ik eigenlijk meer bitterballen size toch?
31-05-2015, 14:21
Bianca
Super recept, Het vele werk meer dan waard als je ze proeft!
26-08-2015, 10:23
Bianca
Super recept, Het vele werk meer dan waard als je ze proeft!
26-08-2015, 10:23
Reageren
Naam
Bericht
Security image. You must enable images to submit entry Vul in wat u ziet:
(Gevoelig voor hoofd- en kleine letters)

Ingrediënten

 

Voor de risotto:
> 500 gram risottorijst

> 1,25 l water

> 2,5 bouillonblokje

> snufje peper

> 50 gram boter

> 4 blaadjes laurier

> 1/2 buisje saffraan

> 100 gram Parmezaanse kas, geraspt

> 3 eigeel

 
Voor de ragù:
> 1 wortel

> 2 stengels bleekselderij

> 1 ui
> 300 gram rundergehakt

> 1 glas witte wijn
> 100 gram doperwtjes

> 1 blikje tomatenpuree

> 3 laurierblaadjes

> peper en zout

> nootmuskaat

> 500 ml vlees- of groentebouillon

> 20 gram maizena

 

Overig
>1 bol mozzarella, heel fijn gesneden

> 200 gram bloem

> 200 gram broodkruim, paneermeel of panko (te koop bij de Toko)

> vloeibaar frituurvet

 

 Bekijk hier onze kookworkshops!

LIKE Ziti Zitoni op Facebook

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique