Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Woordenboek IT-NL

Woordenboek IT-NL

Index:

 

A                 D                G                 M                   P                      S                      V

B                 E                 I                  N                  Q                      T                      Z

C                 F                 L                 O                   R                      U

 

 A

abbocato zacht, mild alla griglia gegrild
acciuga sardientje all'arrabbiata scherp, met peperoncino
aceto balsamico  balsamicoazijn alloro laurier
aceto di vino wijnazijn amabile licht zoet (smaak)
acqua di rose rozewater amaretto amandelmakrone, bitterkoekje
acquavite aquavit, lett.: levenswater amaro bitter
addensare inkoken aneto dille
affettare  in plakken snijden anguilla aal, paling
affettato koude vleesschotel anice anijs
affogare pocheren anice stellato steranijs
affumicare/ affumicato roken/ gerookt antarello cantharel
aglio knoflook antipasto voorgerecht
agnello (da latte) (zuig)lam aperitivo aperitief
agro zuur aragosta kreeft, langoest
agrodolce zoetzuur arancia  sinaasappel
aguglia geep aromatizzato gekruid
al dente beetgaar arrosto gebraad
al forno uit de oven arzilla rog
albicocca abrikoos asparago (selvatico) (wilde) asperge
alborella makreel astice kreeft
alcolici alcoholhoudende drank    
alice ansjovis    
alimentari voedingsmiddelen    
alla casalinga traditioneel (casalinga = huisvrouw)  

 

B

baccala' klipvis bollito gekookt
bagnare weken branzino zeebaars
bagnomaria au-bain-marie brasato gestoofd
bevanda drankje brodo bouillon
bietola snijbiet bruscetta geroosterd sneetje brood
biscotto koekje buccia schaal, schil
bistecca biefstuk, steak budino pudding
bocconcino amuse, hapje burro boter

 

C

caffe' espresso cipolla ui
caffe' corretto espresso met een scheutje sterke
drank (grappa)
cipollotto lente-ui
caffe' latte koffie verkeerd co(s)toletta kotelet
caffe' macchiato espresso met een scheutje  melk  colazione ontbijt
caffe' ristretto extra sterke espresso, dubbelgeconcentreerd concentrato di pomodoro tomatenpuree
calamaro inktvis conchiglia di San Giacomo Sint-jakobsschelp
camomilla kamille condire op smaak brengen
cannella kaneel confetto suikerboon, bruidssuikers
cappero kappertje congelato bevroren
cappone kapoen coniglio konijn
carciofo artisjok conservabile houdbaar
carne  vlees contorno bijgerecht
carne d'asino ezelvlees coriandolo koriander
carne di cavallo paardenvlees coscia bout
carne macinato gehakt (vlees) costola  ribstuk
carota wortel cotechino varkensworst
carpa karper cotenna zwoerd
caviale caviaar cotto gekookt
cavolfiore bloemkool cozze mosselen
cavolini di Bruxelles spruitjes crauti zuurkool
cavolo kool crema schuim, crème 
ceci kikkererwten cren mierikswortel
cereali graan crespella (ook: crepe) pannenkoek
cerfoglio kervel crocante krokant
cervella hersenen crocchetta kroket
cetriolo komkommer crosta (di sale) (zout)korst
champignon (ook: prataiolo) champignon crostacei schaaldieren
chiodi di garofano kruidnagels crostino geroosterd sneetje brood
cicoria cichorei (witlof, andijvie) crudità rauwkost
ciliega kers crudo rauw
cime di rapa bietenloof cucinare koken
cingiale everzwijn    

 

D

dado  bouillonblokje
digestivo digestief
dolce zoet, nagerecht
dorare  fruiten, glazig bakken
dragonella dragon

 

erba cipollina bieslook
erbe aromatiche kruiden
estratto extract
evaporare verdampen

 

F

fagioli bonen focaccia plat brood
far legare binden formaggio kaas
farina meel formaggio fresco zachte kaas (type ricotta)
farro  spelt fragola aardbei
fatto in casa zelfgemaakt fresco vers
fegato lever friggere frituren
fermentare  laten gisten fritto gefrituurd
fetta biscottata beschuit frizzante mousserende wijn
fico d'India cactusvijg frutta secca gedroogde vruchten
filettare fileren frutti di bosco bosvruchten
filetto filet frutti di mare zeevruchten
finocchio venkel funghi

paddestoelen

 

G

gamberetto kleine garnaal, hollandse garnaal grano intergrale volkoren
gamberro grote garnaal, gamba grano saraceno boekweit
gelato ijs grano tenero zachte tarwe
glutine gluten grano turco (ook: mais) maïs
gnocchi griesmeel- of aardappelballetjes gratinato gegratineerd
granchio  krab grattugiato geraspt
grano duro harde tarwe grissini broodstengels

 

I

impanato gepaneerd
impastare kneden
in agro in zuur
in agrodolce in zoetzuur
in brodo in bouillon
indivia  andijvie
involtini rolletjes

 

L

lampone framboos lievito gist
lardo spek, vet limone citroen
latte di bufala buffelmelk lingua tong
latte intero volle melk liquirizia drop
latte parzialmente scremato halfvolle melk  liquore likeur
lattuga kropsla lisca graat
legumi peulvruchten lombo lende
lenticchie linzen lumaca (di mare) (zee)slak
lepre haas    

 

M

macinato gehakt melograno granaatappel
maggiorana majoraan menta munt
magro mager meringa schuim (dessert) 
maiale varkensvlees merluzzo kabeljauw
maionese mayonaise mescolare roeren
mandorla amandel mettere ammollo inweken
manzo rundvlees miele honing
marinata gemarineerd, marinade miglio gierst
marrone kastanje minestra (lichte) soep 
marzapane marsepein mirtillo  bosbes
mazzetto (di aromi) bouquet (van verse kruiden) misto  gemengd
mela appel mora di rovo braam
melanzana aubergine muggine harder

 

N

nocciola hazelnoot
noce noot
noce moscato nootmuskaat

 

O

orata goudbrasem
origano oregano
orzo gerst

 

P

pagello brasem pesce vis
pan grattato broodkruim, paneermeel pesce spada  zwaardvis
pancetta buikspek petto di pollo kipfilet
pane brood piatto gerecht, bord
panino broodje piccante pikant
panna room pinolo pijnboompit
passata di pomodoro gezeefde tomaten piselli erwten
passato gepureerd, gezeefd pizzico snufje
pasta pasta, deeg, deegwaar pizzoccheri boekweitpasta
pasta asciutta droge pasta polenta maïsgries
pasta fresca verse pasta pollame gevogelte
pasta frolla zandtaartdeeg pollo kipfilet
pasta sfoglia bladerdeeg polpa vruchtvlees
pasticcio pastei polpa di pomodoro tomatenpulp
patata aardappel polpo octopus
pecorino schapenkaas pomodoro tomaat
pelato geschild, gepeld porcino eekhoorntjesbrood
pepe peper porro prei
peperoncino cilipeper prezzemolo peterselie
peperone paprika primo (piatto) eerste gang (gang tussen het voor- en
hoofdgerecht (pasta, risotto))
pera peer prosciutto ham
pesca perzik prugna pruim

 

Q

quaglia kwartel

 

R

raffreddare afkoelen
ragu' ragout, pastasaus
rapa knolraap
ravanello radijs
ripieno gevuld
riscaldare verhitten
riso rijst
rombo bot (vis)
rosmarino rozemarijn
rospo zeeduivel
rucola raketsla, rucola

 

S

salame di fegato leverworst semolino griesmeel
salato gezouten, hartig seppia inktvis
sale zout servire serveren
salmone zalm sesamo sesam
salsa saus sformato ovenschotel
salsiccia worstjes, sausijzen  sgocciolare laten uitlekken
salsina (dip)sausje sgombro makreel
salvia salie soffriggere bakken, smoren
sanguinella bloedsinaasappel sorbetto sorbet, vruchtenijs
sardine sardina sott'aceto ingelegd in azijn
savoiardo langevinger sott'olio ingelegd in olie
sbollentare (ook: scottare) blancheren spezzettare kleinsnijden
scalogno sjalot spiedo braadspies
scaloppina snitzel spinaci spinazie
scampo Noorse kreeft spolverare bestuiven
sciogliere laten smelten spumante mousserende wijn
sciroppo siroop stagionato belegen
scorzonera schorseneer storione steur
scottare (ook: sbollentare) blancheren stufare stoven
secco droog succo sap
secondo (piatto) tweede gang, hoofdgerecht succo d'arancia sinaasappelsap
sedano selderij succo di limone citroensap
selvaggina wild sugo

tomatensaus

 

 

T

tacchino kalkoen
tagliare snijden
tartufo truffel
timballo timbaaltje
timo tijm
tonno tonijn
tortellini gevulde pastaringetjes (vlees of groente)
tramezzino belegde sandwich
trippa pens
tritare hakken
trota forel
tuorlo eierdooier

 

U

uovo ei
uva druif
uvetta rozijn

 

V

vaniglia vanille
verdura groente
vino da tavola tafelwijn
vitello kalfsvlees
vongola venusschelp

 

Z

zafferano saffraan
zampone varkenspoot
zenzero gember
zucca pompoen
zucchero suikerboon, bruidssuikers
zucchero a velo poedersuiker
zucchero di canna rietsuiker
zucchine courgette
zuppa soep
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique