Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Umbrië
Umbrië

Umbrië


In het bergachtige landschap van Umbrië zijn veel gerechten en kooktechnieken door de eeuwen heen onveranderd gebleven. Een voorbeeld daarvan is het roosteren van vlees op een spit of grill (alla brace), zoals men vroeger allerlei soorten vlees grilde boven een open vuur of in de grote schoorstenen van een kasteel. In de lijn van de traditionele keuken hoort ook het koken met producten die het  seizoen te bieden heeft. In de zomer en de lente zijn dit met name groentegerechten en in de herfst en winter wild en de beroemde zwarte truffels van Norcia. Dit middeleeuwse stadje is ook bekend vanwege de worsten die ze produceert. De kunst van het slachten en de worst maken is zover geperfectioneerd, dat slagers met hun stad worden geïdentificeerd. Norcino betekent daarom niet alleen ‘inwoner van Norcia’ maar ook varkensslager of worstenmaker, een woord dat in heel Italië voorkomt. Iets ten oosten van Norcia ligt Castelluccio, bekend vanwege hun linzen (lenticchie di Castelluccio) met keurmerk IGP. Deze linzen zijn anders dan de geïmporteerde linzen uit Canada, Egypte of Turkije, maar ook anders dan die komen uit het lagergelegen gebied in Umbrië. De linzenplanten van Castelluccio zijn twee keer zo groot als andere soorten en brengen per hectare minder op. De linzen worden in kleine hoeveelheden aangeboden en in combinatie met de kwaliteit van deze peulvruchten, betaal je bijna het dubbele vergeleken met de andere soorten. Kenners hebben dit er echter graag voor over. Op culinair gebied heeft Umbrië nog zoveel meer te bieden, zoals extra vergine olijfolie.  Er zijn vijf verschillende zones in Umbrië die de gecertificeerde en beschermde olio extra vergine D.O.P. Umbria produceren waarvan de meest bekende de Colli Assisi-Spoleto is. Andere voorbeelden van Umbrische kwaliteitsproducten zijn verschillende soorten kaas, zoetwatervis en wijn (waaronder de Orvieto).

 

afbeelding: omgeving van Castelluccio

© zitizitoni.nl

Streekrecepten

lenticchie con salsicce
lenticchie con salsicce

Secondo
Vlees
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique