Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Marken
Marken

Marken


Eten in Le Marche

 

Net als de andere delen van Italië heeft ook Le Marche een geweldige keuken. Toch is dit niet altijd zo geweest. Vroeger aten de mensen in deze regio behoorlijk sober. In een boek uit 1870 werd het eten in Le Marche als volgt omschreven (vrij vertaald): ‘Aan de kust van Le Marche wordt vis gegeten. De boeren en herders op het platteland eten voornamelijk vegetarisch. Ze eten net zo weinig als mensen die geen middelen hebben om genoeg voedsel te kopen. Polenta gemaakt van maïs en op smaak gebracht met olie, kaas, ricotta, uien, tomaten en andere zaken van het land. Wijn en gezouten varkensvlees worden slechts af en toe genuttigd. Vlees van lam, kalf of kip wordt alleen gegeten op feestdagen of op een trouwerij. Maar dan zijn de hoeveelheden ook zo enorm, dat alle gasten eten mee naar huis krijgen.’

Tegenwoordig is de keuken van Le Marche gevarieerder en uitbundiger en zijn de porties groter. Vlees wordt nu door de meeste Marchianen dagelijks gegeten. Behalve aan de kust waar gerechten met vis nog altijd de boventoon voeren. Toch is de typische keuken van toen in de dagelijkse recepten terug te vinden. Polenta staat nog regelmatig op het menu en er wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van wat het land te bieden heeft. De geurige venkel die er in het wild groeit, de kruiden, de heerlijke fungi - oftewel paddenstoelen -  en natuurlijk de truffels waar Le Marche bekend om staat. Er zijn ook een aantal producten en recepten die typisch voor Le Marche zijn. Hieronder vindt u er een paar.


Ciauscolo – Deze gerookte salami is gemaakt van varkensvlees, knoflook en peper. Ook wel smeerbare salami genoemd, omdat de worst zacht is en zoals paté op bijvoorbeeld brood kan worden gesmeerd.
Piccione ripieno – Duif uit de oven met een vulling van gehakt, knoflook, salie en pancetta.
Coniglio in porchetta – Konijn uit de oven, op smaak gebracht met salami, pancetta en prosciutto (diverse vleeswaren) en met een saus van venkel.
Brodetto – De zee voor de kust van Le Marche is rijk aan schaal- en schelpdieren en inktvis. Er is in de regio dan ook geen gebrek aan heerlijke recepten met zeevruchten en vis. De bekendste is Brodetto. Deze vissoep werd vroeger gemaakt voor en door de lokale vissers van de onverkoopbare vis en schelpdieren die na de visvangst overbleven. Inmiddels staat deze heerlijke soep in veel restaurants op de kaart en zijn er zelfs Brodetto feesten in deze regio.
Pecorino – Eigenlijk de verzamelnaam voor alle Italiaanse kazen die van schapenmelk zijn gemaakt. Er zijn in midden en zuid Italië veel verschillende varianten van te vinden. Pecorino Marchigiano komt uit Le Marche. Deze kaas uit de omgeving van Monti Sibillini is op smaak gebracht door kruiden.
Olive all' Ascolana – De naam verraadt het al; deze gevulde olijven komen uit het zuiden van Le Marche uit Ascoli. Het recept is als volgt: pit eruit, kalfsvlees en gehakt erin, door de bloem halen, dan door een losgeklopt ei en vervolgens door broodkruim. Daarna de olijven frituren (in olijfolie natuurlijk!). Heerlijke antipasto!
Casciotta – Deze kaas is typisch voor Urbino en een deels rauwmelkse kaas gemaakt van schapen- en koeienmelk. De kaas is zacht en kruimelig van structuur.
Pasta e Ceci – Oftewel pasta met kikkererwten. Dit gerecht werd vroeger traditioneel gegeten op de dag dat de boeren hadden gezaaid in de hoop dat de graankorrels bij het oogsten het formaat van kikkererwten zou hebben.
Frustenga (Polenta dolce of Pizza dolce) – Taart met rozijnen, vijgen en walnoten.

 

Wilt u deze gerechten proeven in Le Marche of meer lezen over deze streek? Een leuke vakantiewoning en meer informatie over deze prachtige regio vindt u op: www.LeMarcheVakantiehuizen.com.

 

Lees hier meer over de wijnen van Le Marche

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique