Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Basilicata
Basilicata

Basilicata


De regio Basilicata is gelegen in het Zuiden van Italië en grenst aan Campanië in het westen, Apulië in het oosten en Calabrië in het Zuiden. De regio wordt ook wel Lucanië genoemd en nog steeds wordt de oude benaming gebruikt wanneer men over de eeuwenoude gastronomische traditie spreekt.

Varkensvlees geldt in Basilicata als basisvoedsel. Het fokken van de dieren wordt echter zelden in het groot gedaan. Bijna elke familie fokt zijn eigen varken en om de slacht wordt een groot feest georganiseerd. Het vlees wordt tot traditionele worstensoorten verwerkt zoals de luciana, pezzenta en cotechinata . Varken wordt ook gebruikt om te grillen aan de spies, net als men graag doet met  lams- en schapenvlees. Naast varkensvlees is de peperoncino (chilipeper) een belangrijk culinair symbool voor de regio.  Voor de pittige gerechten zijn peperoncini in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.

Verder kent Basilicata een keuze aan kazen die typerend is voor Zuid-Italië. Denk hierbij aan ricotta, scamorza, provolone en butirro. De Pecorino di Filiano, een schapenkaas uit de provincie Potenza, heeft een beschermde oorsprongsbenaming (D.O.P). De maaltijd wordt gebruikelijk afgesloten met een pittige kaas, of met zoetigheid gebakken met veel honing.

 

afbeelding: boerderij in Basilicata

© zitizitoni.nl

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique