Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Calabrië
Calabrië

Calabrië


De ligging van Calabrië aan zowel de Tyrrheense als de Ionische zee heeft eeuwenlang vreemde heersers aangetrokken, die mede hebben bepaald hoe de Calabrese keuken er nu uit ziet.  Producten die bijvoorbeeld de Arabieren meenamen, zoals sinaasappels, citroenen, artisjokken en aubergines, zijn nog veelvuldig terug te vinden op de borden van de calabresi. Daarnaast is de gastronomie beïnvloed door het klimaat en het ruige landschap zonder binnenwateren, die het noodzakelijk maakten voedsel te conserveren zodat men in moeilijke tijden nog altijd te eten had. Al is men tegenwoordig wat minder afhankelijk van alleen de opbrengst uit de eigen omgeving, de sott’oli (producten ingemaakt in olie, zoals pepers, aubergine, courgette, olijven) en gedroogde worsten zijn nog steeds specialiteiten van de regio.

Een typisch Calabrees product is de ‘nduja.  Dit is een smeerbare en erg pikante worst gemaakt van varkensvlees. Het kan op een broodje gesmeerd worden of als saus voor de pasta gebruikt worden. Deze specialiteit is naar men zegt een  afrodisiacum, évenals de typische zoete rode ui , de cipolla rossa di Tropea, die in de omgeving van Tropea groeit.  Daar is het klimaat voor de ui op zijn gunstigst en geeft een zachte en zoete smaak zoals geen enkele andere ui ter wereld smaakt.

Vis en met name zwaardvis is erg geliefd in Calabrië. Elk jaar is begin juli in Bagnara Calabria het zwaardvisfeest waar men de vis in allerlei variaties kan proeven, zoals pasta met zwaardvis, filetti di pesce spada alla griglia (gegrilde zwaardvisfilet) en involtini di pesce spada (gevulde zwaardvisrolletjes).  

Naast al deze heerlijkheden heeft Calabrië op culinair nog veel meer te bieden, zoals typische zoetigheid, mooie wijnen, olijfolie en kazen waaronder de caciottine, provolone en caciocavalli.

 

boven: uitzicht op de Calabrese kust

© zitizitoni.nl

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique