Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Sicilië
Sicilië

Sicilië


De Grieken, de Romeinen, maar met name de Arabieren die in de loop der tijd geleefd hebben op Sicilië lieten hun sporen na in de keuken. De Arabieren, die tussen de 9de en de 11de eeuw op het eiland verbleven, namen onder andere abrikozen, citrusvruchten, rijst, rozijnen, amandelen en diverse kruiden mee. Vooral de suiker is nog een kenmerk vanuit die tijd die nog in overvloed aanwezig is binnen de Siciliaanse keuken. Zoetigheden zoals granita, cannoli, ijs of koekjes kun je waar je ook in Sicilië bent, krijgen.

In de Siciliaanse keuken wordt alleen met olijfolie gewerkt. Boter wordt heel weinig gebruikt, hooguit voor de bereiding van zoetigheden. Een ander kenmerk is de combinatie van zoet en zuur, agrodolce, wat je in gerechten zoals caponata terugvindt. In dit gerecht worden de groenten gestoofd in een combinatie van zuur (azijn en kappertjes) en ziet (suiker en rozijnen).

Door de ligging van het eiland, omringd door drie verschillende zeeën komen in de Siciliaanse keuken veel vis en schaaldieren voor. Naast vis en schaaldieren wordt uit de zeeën zeezout gehaald.  Het warme, droge klimaat in combinatie met vruchtbare gronden zorgt verder voor veel vers fruit, kruiden, groenten en wijnen (21 DOC wijnen, waaronder de bekende dessertwijn Marsala) van uitstekende kwaliteit.

 

afbeelding boven: prachtig landschap in het binnenland van Sicilië

© zitizitoni.nl

Streekrecepten

siciliaanse cassata
siciliaanse cassata

Dolce
Vegetarisch
arancini met bechamelsaus, mozzarella en ham
arancini met bechamelsaus, mozzarella en ham

Primo
Vlees
polpette al sugo
polpette al sugo

Bijgerecht
Vlees
pasta alla norma
pasta alla norma

Primo
Vegetarisch
giardiniera
giardiniera

Bijgerecht
Vegetarisch
pasta con acciughe e mollica
pasta con acciughe e mollica

Primo
Vis
melanzane alla parmigiana
melanzane alla parmigiana

Bijgerecht
Vegetarisch
biancomangiare
biancomangiare

Dolce
Vegetarisch
arancini
arancini

Primo
Vlees
frittata con ricotta fresca, cannella e pomodori secchi
frittata con ricotta fresca, cannella e pomodori secchi

Bijgerecht
Vegetarisch
farsumagru
farsumagru

Secondo
Vlees
tonno alla siciliana
tonno alla siciliana

Secondo
Vis
spaghetti con pesto di pomodoro e mandorle
spaghetti con pesto di pomodoro e mandorle

Primo
Vegetarisch
cannoli
cannoli

Dolce
Vegetarisch
pasta con le sarde
pasta con le sarde

Primo
Vis
caponata
caponata

Bijgerecht
Vegetarisch
salmoriglio
salmoriglio

Bijgerecht
Vegetarisch
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique