Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Apulië
Apulië

Apulië


Apulië (Italiaans: Puglia) is een warme en zonnige regio waar de smaken van de zee en het land in de gerechten te proeven zijn. Hoewel er hier en daar een verschil zit in het gebruik van knoflook en ui, in Noord-Apulië gebruiken beide en in Zuid-Apulië prefereren ze met name de ui, kun je wel spreken van een eenduidige keuken. Het landschap is met name vlak en ideaal voor het produceren van graan, druiven en olijven. Graanproducten, wijn en olie behoren dan ook tot de belangrijkste producten in de regio. Deze producten worden niet alleen in eigen regio gebruikt, maar ook in de rest van Italië en daarbuiten.

Het graan, harde tarwe, wordt verwerkt tot bloem waar pasta secca, pasta fresca en brood van wordt gemaakt. De Pugliese keuken staat bekend om het brood wat zij produceren, met name het brood van het stadje Altamura. De granen, het water en de lucht vormen hier een perfecte combinatie voor het maken van het voortreffelijkste brood.

Naast graan, olijven en druiven worden er veel groenten geteeld die van hoge kwaliteit zijn. Ook de aardappel krijgt veel meer aandacht ten opzichte van de rest van Italië en zie je terug in verschillende gerechten. Wanneer je de lange kustlijn van Apulië bereikt, zie je dat ook vis een belangrijke rol speelt. Vooral overheerlijke mosselen worden hier veel gegeten: gevuld met knoflook, tomaten, peterselie, broodkruim en pecorino, gebakken in knoflook, peterselie en broodkruim of er wordt een heerlijk mosselpannetje van gemaakt met witte wijn, knoflook, peterselie en verse tomaat.

 

boven: kustlijn in Apulië

© zitizitoni.nl

Streekrecepten

sperziebonen uit puglia
sperziebonen uit puglia

Bijgerecht
Vegetarisch
mosselen op pugliese wijze
mosselen op pugliese wijze

Secondo
Vis
orecchiette met bimi
orecchiette met bimi

Primo
Vis
borrelhapje uit puglia
borrelhapje uit puglia

Antipasto
Vegetarisch
pasta con le cime di rapa
pasta con le cime di rapa

Primo
Vis
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique