Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Sardinië
Sardinië

Sardinië


Op het op een na grootste eiland van de Middellandse Zee at men vroeger geen vis, maar brood, kaas en geroosterd vlees. De oorspronkelijke culinaire specialiteiten van het eiland zijn gebaseerd op de keuken van herders en boeren. Zij waren vaak maanden van huis en hadden nauwelijks mogelijkheid om te koken. Daaruit ontstonden gerechten die nog steeds de Sardijnse keuken kenmerken.  Bijvoorbeeld het droge, houdbare platte brood, pane carasau of carta da musica. Maar ook landelijke eenpansgerechten met wilde groenten, die er in overvloed groeien en speenvarken (porcheddu) of lam aan een spies op smaak gebracht met verse wilde kruiden. Vis- en zeevruchten stonden relatief laat op de Sardische menukaart. Dit kwam doordat in de loop van de geschiedenis allerlei veroveraars aangetrokken werden tot het eiland, wat voor de bewoners van het eiland reden genoeg om het gevaarlijke kustgebied te mijden en zich in plaats daarvan in de veilige, voor onbekenden ondoordringbare berggebieden in het achterland terug te trekken.

Brood maar ook pasta speelt een grote rol in Sardinië. Een typische Sardijnse pastasoort is de malloreddus, deegballetjes met saffraan. Sardinië produceert verder kazen die tot de beste van Italië behoren. In de meeste gevallen zijn de kazen van schapenmelk gemaakt, wellicht de bekendste is de door het DOC-predikaat beschermde pecorino sardo. Een specialiteit uit de zee is de bottarga, kuit van de harder, welke verkruimeld over de pasta wordt gegeten of in dunne plakjes met wat brood.

Verder zijn de Sarden dol op zoetigheden in allerlei vormen en maten. Veel koekjes hebben schapenkaas en honing als basis.

 

© zitizitoni.nl

Streekrecepten

sardijnse kalfssukade
sardijnse kalfssukade

Secondo
Vlees
culingiones con pecorino e bietole
culingiones con pecorino e bietole

Primo
Vegetarisch
sardische gnocchi met tomatensaus
sardische gnocchi met tomatensaus

Primo
Vlees
pomodori ripieni
pomodori ripieni

Bijgerecht
Vegetarisch
sebadas veloci
sebadas veloci

Dolce
Vegetarisch
spaghetti con la bottarga
spaghetti con la bottarga

Primo
Vis
insalata di taccole al miele, noci e pecorino
insalata di taccole al miele, noci e pecorino

Antipasto
Vegetarisch
torta di mandorle
torta di mandorle

Dolce
Vegetarisch
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique