Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Valle d'Aosta
Valle d'Aosta

Valle d'Aosta


De keuken van Valle d'Aosta is vergeleken met andere regio's sterk beïnvloed door de Franse smaak. Deze franse invloed komt overigens niet alleen terug in de gerechten maar ook in het Savoois dialect wat de mensen hier spreken. De belangrijkste producten zijn wild en kaas, die in veel variaties verkrijgbaar zijn. De keuken is sober en stevig zoals het hoort in een bergstreek. Voorbeelden van typische gerechten zijn funduta (kaasfondue), zuppa Valdostana (een soort broodsoep), polenta, stevig roggenbrood, rookspek, verschillende worstsoorten en wild. Kastanjes, die veel voorkomen in de bosrijke omgeving, zie je terug in verscheidene gerechten van deze keuken. Koken, bakken en stoven doet men met boter en room zoals dat in Noord Italië gebruikelijk is.

Gezien de ligging tussen de hoogste toppen van de Alpen zou je Valle d’Aosta niet meteen tussen de wijngebieden plaatsen. Toch is de wijnbouw hier al twintig eeuwen oud en bevinden zich hier de hoogstgelegen wijngaarden van Europa. De regio produceert een reeks van de beste DOC-wijnen waarvan er zeker eentje past bij ieder streekgerecht.

 

afbeelding boven: wijngaard in Valle d'Aosta

 

© zitizitoni.nl

 

 

Streekrecepten

fonduta
fonduta

Secondo
Vegetarisch
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique