Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Trentino Alto Adige
Trentino Alto Adige

Trentino Alto Adige


Al vallen Trentino en Alto Adige binnen één regio, hun keuken kan het beste afzonderlijk worden omschreven. Alto Adige, ofwel Süd-Tirol is met name Duitstalig, en vertoond in zijn keuken duidelijk de sporen van het Oostenrijk-Hongaarse rijk waartoe het (samen met Trentino) tot 1918 behoorde. Zo staan hier onder andere goulash, aardappelen, zuurkool (crauti) en deegballetjes (knodeln) op het menu.

Een gedeeld kenmerk van deze keuken is de polenta, die van zone tot zone een verschillend recept meekrijgen. Polenta wordt zoal geserveerd met wild, champignons of kaas of er worden plakken van gesneden die worden gebakken en bestrooid met geraspte kaas.

Wellicht het bekendste product uit de regio is de speck, een gerookte ham die met name wordt geproduceerd in Val Venosta en Val Pusteria. Speck wordt gegeten als antipasto in dikke plakken (in de Alpen wordt het zelfs geserveerd in plakken van een paar centimeter) en gaat goed met donker brood. Als hoofdgerecht eet men zoal wild, rund en lam, maar ook vis die komt uit de meren van het gebied.  

Fruit en dolci zijn een belangrijk onderdeel van de gastronomie van Trentino Alto Adige. Bosbessen maar met name de appel is nog het meest populaire fruit in de regio. Hier worden veel variëteiten geteeld, waaronder de Golden Delicious, Renet en de Granny. Naast dat ze verwerkt worden in dolci worden ze ook verwerkt in hoofdgerechten. Zoetekauwen kunnen in deze regio hun hart ophalen, want er is veel keuze tussen traditionele lekkernijen, waaronder strudel (gebak gevuld met appel) en Spitzbuben (Tiroolse koekjes met jam).

 

afbeelding boven: de Dolomieten

© zitizitoni.nl

 

Streekrecepten

minestrone d’orzo
minestrone d’orzo

Primo
Vlees
insalata di cetriolo grattugiato, panna acida e paprika
insalata di cetriolo grattugiato, panna acida e paprika

Bijgerecht
Vegetarisch
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique