Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Friuli Venezia Giulia
Friuli Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia


In het verleden was Friuli Venezia Giulia een provincie van het Oostenrijkse keizerrijk, en die invloeden zijn nog steeds te zien in de keuken (en niet alleen in de keuken). Het gebruik van zuurkool bijvoorbeeld of aardappelen en rapen. Ook zoete lekkernijen kennen Oostenrijkse invloeden, zoals de strudel en de Preznits (typisch gebak van Triëst). 

Cotechino (gekruide varkensworst), tong, en langzaam gegaard varkensvlees zijn typische vleessoorten uit de traditionele keuken. In de provincie Udine worden veel ganzen gefokt voor de ham en de worsten maar er wordt ook fijner vleeswaar van gemaakt. 

Gezien de kustlijn ten zuiden van het gebied, staan uiteraard ook vis- en schaaldieren op het menu. De  Friulanen zijn van mening dat hun vis het beste is omdat de Adriatische Zee daar het zoutst is en dit ten goede zou komen aan de smaak van de vis. Of dit ook zo is..? In ieder geval biedt de regio genoeg heerlijkheden, want naast dit alles komen hier onder andere nog voortreffelijke wijnen, grappa’s en een van de fijnste Italiaanse delicatessen vandaan: luchtgedroogde hammen zoals de prosciutto di San Daniele DOC.

 

afbeelding boven: de kust en de Alpen bij het 'Castello di Miramare'
(overblijfsel uit het Oostenrijkste keizerrijk)

© zitizitoni.nl

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique