Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Emilia Romagna
Emilia Romagna

Emilia Romagna


Veel specialiteiten uit Emilia Romagna hebben hun  weg over de wereld kunnen vinden, waarvan wellicht  de bekendste de Parmiggiano Reggiano (Parmezaanse  kaas), de prosciutto di Parma (parmaham) en de aceto  balsamico di Modena (balsamico azijn) zijn. In Emilia  Romagna  zijn eigenlijk twee keukens te  onderscheiden: de meer verfijndere keuken van  Emilia en de meer robuuste keuken van Romagna. Dit  heeft te maken met het verleden waarbij Emilia een lange tijd een autonome regio was met rijke machtige families die hun koks grootse banketten lieten organiseren. Romagna stond daarentegen onder het gezag van de kerk en in die eeuwen heeft de lokale keuken zich nauwelijks kunnen ontwikkelen.  

Hét symbool van de Emiliaanse keuken is de pasta all’uovo, pasta gemaakt van eieren (in plaats van water) en bloem. De bekendste soort komt uit Bologna: de tortellini. Naast al deze specialiteiten biedt de regio nog veel meer aan kwaliteitsproducten die in Nederland wellicht minder bekend zijn, zoals mortadella (vleeswaar), culatello (hamsoort), zampone (varkenspoot), piadine (soort wrap).

 

Afbeelding boven: het prachtige heuvellandschap
met linksachter Bologna

© zitizitoni.nl

Streekrecepten

italiaanse wrap
italiaanse wrap

Bijgerecht
Vegetarisch
cotechino e lenticchie con purea di pastinache
cotechino e lenticchie con purea di pastinache

Secondo
Vlees
friggione
friggione

Bijgerecht
Vegetarisch
snelle pasta met vleessaus
snelle pasta met vleessaus

Primo
Vlees
pappardelle met borlottibonen en tomaatjes
pappardelle met borlottibonen en tomaatjes

Primo
Vegetarisch
filetto di manzo all’aceto balsamico
filetto di manzo all’aceto balsamico

Secondo
Vlees
crostini di fegatini
crostini di fegatini

Antipasto
Vlees
tortelloni burro e salvia
tortelloni burro e salvia

Primo
Vegetarisch
involtini di melanzane con gran padano e prosciutto di parma
involtini di melanzane con gran padano e prosciutto di parma

Antipasto
Vlees
tagliata alla gino
tagliata alla gino

Secondo
Vlees
ragù alla bolognese
ragù alla bolognese

Primo
Vlees
cannelloni con ricotta e sugo di pomodori freschi
cannelloni con ricotta e sugo di pomodori freschi

Primo
Vegetarisch
scuola di cucina - PASTA FRESCA ALL'UOVO
scuola di cucina - PASTA FRESCA ALL'UOVO

Primo
Vegetarisch
spinaci alla parmiggiana
spinaci alla parmiggiana

Bijgerecht
Vegetarisch
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique