Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Italiaanse keuken per streek > Toscane
Toscane

Toscane


De van oorsprong arme boerenkeuken is  gebaseerd op het gebruik van eenvoudige,  pure ingrediënten van eigen land. In de Renaissance werd voedsel voor het eerst door artsen en fysiologen onderkend als iets wat gezond of ongezond voor de mens was. Vanaf die tijd werden ingrediënten onderzocht op speciale eigenschappen en voedingswaarden en zo werden eenvoudige, gezonde ingrediënten bij elkaar gedaan. Mede deze ontwikkeling heeft de gastronomie van Toscane gemaakt tot wat het nu is. De culinaire cultuur van de grote steden is wat luxueuzer dan de landelijke keuken, hoewel dit slechts zichtbaar is aan een aantal ingrediënten en gerechten, want voor de rest zijn ook hier de culinaire sleutelwoorden eenvoud, duidelijkheid en natuurlijkheid.

Het hoofdvoedsel is zonder meer het brood dat je in heel Toscane kan vinden in duizend vormen en smaken. Het ontbreken van zout in het brood, wat ooit heel duur was, is getuige van de armoede die ooit kenmerkend was voor deze keuken. Brood wordt niet alleen los gegeten, maar tevens verwerkt in gerechten, zoals Panzanella, een salade met groenten en geweekt brood, pappa al pomodoro, een broodsoep met tomaat, en de ribollita, geboren uit het boerenleven waarbij kliekjes werden verwarmd in een soep en een dag van tevoren werd gemaakt.

Elke Toscaanse stad kent zijn eigen typische producten. Firenze, of Florence, is bekend om haar biefstuk (bistecca alla fiorentina), haar zoete brood met druiven (schiacciata con l’uva) en om haar cenci, een soort gefrituurd deeg met poedersuiker dat wordt gegeten met Carnaval. Cantucci,  de amandelkoekjes die je in de Vin Santo behoort te dopen, zijn een specialiteit uit Prato. Siena levert de overheerlijk panforte, een stevige koek waarvan de basis ingrediënten amandelen, hazelnoten, gekonfijte citroen- en sinaasappelschil, meel ,suiker en honing zijn.

Het eerste wat bij de meeste mensen opkomt als ze aan Toscane denken zijn de wijnen. In de wijngaarden op de Toscaanse heuvels worden de bekendste wijnen van Italië geproduceerd, waaronder de  Chianti, de Brunello di Montalcino en de Morellino di Scansano.

 

boven: uitzicht op de hoofdstad van de regio, Firenze.

© zitizitoni.nl

Streekrecepten

kip met rozemarijn en salie
kip met rozemarijn en salie

Secondo
Vlees
naakte pasta
naakte pasta

Primo
Vegetarisch
paprika-stoofpotje uit Valdarno
paprika-stoofpotje uit Valdarno

Bijgerecht
Vegetarisch
panzanella
panzanella

Bijgerecht
Vis
taart uit Mantua
taart uit Mantua

Dolce
Vegetarisch
tortelli gevuld met aardappel, zongedroogde tomaten en kruiden (v)
tortelli gevuld met aardappel, zongedroogde tomaten en kruiden (v)

Primo
Vegetarisch
frittata-taart
frittata-taart

Bijgerecht
Vegetarisch
kaneelrijst-pudding
kaneelrijst-pudding

Dolce
Vegetarisch
torta della nonna
torta della nonna

Dolce
Vegetarisch
tiramisù
tiramisù

Dolce
Vegetarisch
cantucci
cantucci

Dolce
Vegetarisch
pappardelle alla lepre
pappardelle alla lepre

Primo
Vlees
bistecca alla fiorentina
bistecca alla fiorentina

Secondo
Vlees
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique