Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Siciliaans streetfood: l’arancino

Siciliaans streetfood: l’arancino

Rond of kegelvormig, krokant van buiten, romig en goed gevuld van binnen: wie Sicilië heeft bezocht, heeft ongetwijfeld kennis gemaakt met de arancino. De gefrituurde rijstbal lijkt op het eerste gezicht simpelweg een lekkere snack, maar wie hem openbreekt en nader bekijkt, vangt misschien een vleug op van zijn verborgen historie...

 

ArabierenDe oorsprong van de arancino is moeilijk te herleiden, zoals het vaak lastig is vast te stellen waar en wanneer bepaalde gerechten zijn ontstaan. Door de combinatie van saffraan en rijst verwijzen sommige theorieën naar de negende eeuw. De Arabieren, die toentertijd over Sicilië heersten, namen deze ingrediënten mee naar het eiland. De saffraanrijst werd gemengd met groenten en vlees en opgegeten met de hand. Hierbij drukten de vingers de rijst bij elkaar, als een compact hoopje, zodat het makkelijk in de mond was te stoppen.

 

Voor wat betreft het paneren en frituren verwijzen een aantal geschiedenisboeken naar de dertiende eeuw, toen Frederik II, koning van Sicilië, graag rijst wilde meenemen tijdens zijn jachten. Men bedacht het te paneren en te frituren zodat het langer goed bleef en gemakkelijker mee te nemen was. Een theorie die wellicht onwaarschijnlijk is. Zeker gezien het feit dat de eerste geschreven bron die specifiek verwijst naar de arancino stamt uit 1857, in het Siciliaans-Italiaans woordenboek van Giuseppe Biundi. Daarin wordt het wordt omschreven als een zoetigheid van rijst in de vorm van een ronde vrucht. Dit gegeven zou betekenen dat de arancino van origine niet hartig was maar zoet en werd vermoedelijk tijdens de viering ter ere van Santa Lucia gegeten. Maar het blijft onzeker of men hiermee misschien verwees naar een meeneembare variant van ‘cuccia’, een mengsel van gekookte tarwe en gezoete ricotta, dat al eeuwen traditioneel gegeten wordt tijdens deze feestdag.

De toevoeging van tomatensaus als vulling kon in ieder geval niet eerder zijn dan halverwege de achttiende eeuw, aangezien de tomaat toen pas in Napels werd gebruikt als ingrediënt.  

 

Arancini kegelvormigArancino of arancina?

Het gerecht heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis in vorm en kleur met de arancia, sinaasappel. Zoals het de mentaliteit van de eilandbewoners betaamd, zijn zij zeer eigenwijs en kritisch, óók als het gaat over de correcte benaming van de lekkernij.De inwoners van Palermo en omgeving zijn van mening dat als arancia een vrouwelijk woord is (te herkennen aan de laatste letter ‘a’), je ook arancina hoort te zeggen. Toch denken de meeste Sicilianen er anders over, want de meest wijdverbreide term in Sicilië is arancino (arancini in het meervoud). Een specifieke reden heeft dit niet, het is simpelweg het gevolg van de door de jaren heen onvermijdelijke verandering van spelling. Afhankelijk van waar je je bevindt op het eiland, bestel je dus een arancino óf een arancina.

 

Alla norma, al burro, al cioccolato...

De rijst- of eigenlijk risottobal die van binnen gevuld is met tomatensaus, gehakt, doperwtjes en mozzarella, is wellicht de meest gegeten soort, maar er bestaan nog veel andere variaties. In Catania hebben de arancini alla norma of alla catanese een vulling van aubergine, tomatensaus en -harde-  ricotta. In Enna combineert men de rijst met ui en kippenlevertjes die worden aangemaakt in witte wijn. Uit Palermo komt de geliefde arancina al burro, met een vulling bestaande uit mozzarella, ham en bechamelsaus. Een typische vulling uit Bronte, gelegen aan de voet van de Etna, is een pesto van -locale-  pistachenootjes. In de chocoladestad van Sicilië, Modica, worden ze tijdens feestdagen bereid met chocolade en bestrooid met suiker.

Ben je lekker gemaakt maar geen vakantieplannen richting Sicilië op korte termijn? Wees niet getreurd en maak zelf arancini volgens dit recept. Buon appetito!

 

© zitizitoni.nl

Gerelateerde artikelen:

  1. Arancini (recept)
  2. Arancini al burro (recept)
  3. Sicilië

 

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique