Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Italië culinair > Culinaire hotspots in Bologna

Culinaire hotspots in Bologna

la tua piadina Mercato di mezzo OsteriadellOrsa Paolo Atti tortellini

Tien culinaire hotspots in Bologna die je niet mag missen!


In Italië krioelt het natuurlijk van de gastronomische plekken, maar er is een plaats die niet overgeslagen mag worden als culinair erfgoed je aan je hart gaat: Bologna. In het kader van een uitwisseling tijdens mijn studie, kwam ik jaren geleden terecht in la grassa (de vette), la dotta (de geleerde) e la rossa (de rode); drie bijnamen waarmee deze stad omschreven wordt*. Het bleek niet alleen een ideale plaats om als student te bivakkeren, maar ook een walhalla voor culinaire liefhebbers. Hieronder een lijst (in willekeurige volgorde) van tien culinaire plekken die je niet mag missen!

 

1. La Vecchia Scuola BologneseVia Galleria 11

Pasta fresca all'uovo, ofwel eierpasta, is wellicht de beroemdste spijs uit deze stad! Ravioli, tortellini, tagliatelle zijn allemaal typisch Bolognese pastasoorten. Wil je in Italië verse pasta leren bereiden, volg dan een cursus bij La vecchia scuola Bolognese. Hier leer je dat pasta maken een ambacht is, dat je alleen met de beste ingrediënten dient te werken en dat het deeg op bepaalde wijze gekneed behoort te worden.

    

2. Il Mercato delle Erbe – Via Ugo Bassi 23

Een grote overdekte levensmiddelenmarkt met grotendeels regionale producten. Hier kun je terecht voor verse groente, fruit, vis, vleeswaar  en houdbare levensmiddelen. Net als vele andere winkels is de Mercato delle Erbe tussen de middag gesloten.

 

3. EatalyVia degli Orefici 19Bolognese kookworkshop volgen? Bekijk ons aanbod!

Eataly is een bijzondere combinatie van een boekenwinkel, delicatessenzaak en kleine eet- en drinkgelegenheden. Strijk vooral even neer in de Osteria del Vino e della Birra op de tweede etage, bestel een Italiaans kaasplateau of affettati misti (verschillende vleeswaar) en vergeet hier natuurlijk niet een glaasje wijn of bier naar keuze bij te bestellen.

 

4. Mercato di Mezzo Via Peschiere Vecchie en omgeving

Als je de Piazza Maggiore (het centrale plein in Bologna) aan de oostzijde verlaat, waan je je even in de middeleeuwen. Oude nauwe straatjes met soms piepkleine winkels en tientallen rijkelijk gevulde stalletjes met prachtig etenswaar. Groente, fruit, vis, ambachtelijk vleeswaar en kazen, alles wat je hier vindt, is van de beste kwaliteit (dit merk je óók in je portemonnee).

 

5. Osteria dell’OrsaVia Mentana 1/F

Reserveren kan hier niet, maar mocht je moeten wachten dan is dat het waard. In deze osteria kun je genieten van de echte authentieke Bolognese keuken. Bestel een bord verse pasta (grotendeels afkomstig van de ernaast gelegen ambachtelijke pastawinkel) zoals tortellini in brodo, verse tagliatelle of gramigna al ragù (de pasta die je kunt bestellen hangt af van het dagmenu). Het kan zomaar zijn dat je een plaats krijgt aan een van de lange houten tafels, waarbij je aanschuift bij onbekenden! 

 

6. Osteria EstragonVia Romita 12/4

Logeer je op de enige camping aan de rand van Bologna, denk dan niet dat je hun osteria beter kunt overslaan. Zij serveren uitstekende maaltijden en zijn met name georiënteerd op de Bolognese keuken!

 

7. Ipercoop Centrolame - Via Polo Marco (te bereiken met buslijn 11 of 17)

Misschien lijkt het raar om een supermarkt te vinden tussen de ‘hotspots’, maar een beetje kuieren door deze (H)Iper Coop is echt een uitje! Loop langs de verse visafdeling waar  je een enorm aanbod in vis kunt vinden. Daarnaast zeer netjes en hygiënisch! ‘Kant-en-klaar eten’ heeft hier ook een heel andere dimensie: een afdeling met onder andere pasta al forno om zo mee te nemen of heerlijk bereid vlees met gemarineerde groenten…Zoals je dat in Nederland alleen zou zien in een goede delicatessenzaak. Daarnaast kom je er ook bijzondere producten tegen zoals dolce ricotta con limone of al cacao, een plak gezoete ricotta met citroen of cacao. Heerlijk bij een espresso! En dan hebben heb ik nog zoveel niet genoemd; vlees in alle soorten en maten, brood uit verschillende Italiaanse regio’s, een enorm aanbod in wijnen, dolci etc etc…

  

8. La tua PiadinaVia Borgnuovo 17/A

De piadina is een typisch Bolognese ‘wrap’ met verschillende vullingen, die je eet als een sandwich. Mijn favoriet is een vulling van stracchino (die druipt zo lekker) en rucola. Liever een andere vulling, bij La tua Piadina heb je keuze genoeg!

 

9. Dolci Paulo AttiVia Caprarie 7 en Via Drapperie 6

Alleen al het interieur van deze winkel is een bezoekje waard! Inmiddels meer dan honderd jaar produceert Paulo Atti brood, dolci en verse pasta.

 

10. Le mercanziePiazza della Mercanzia 2/A

Dit is één van mijn favoriete plekken om neer te strijken op het terras, aan de voet van de Due Torri,  en een grote bel wijn te bestellen. Je kunt er het beste vanaf een uurtje of 18.00 komen, want dan zal het niet lang duren voor de stuzzichini (kleine hapjes) klaargezet worden. Vervolgens pak je ongegeneerd een papieren bordje dat je vult met kleine hapjes. Je hoeft hier niets voor te betalen - die kosten zitten al in de drank denk ik dan maar-. Deze wijnbar heeft beneden ook een loungegedeelte, waar je kunt neerploffen op één van de zachte bankjes.

 

*‘Geleerd’ omdat Bologna een universiteitsstad is en ‘rood’ vanwege een links politieke voorkeur én de rode daken van de stad. ‘Vet’ vanwege de rijkelijke keuken.

 

© Ziti Zitoni

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique