Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Recepten > siciliaanse cassata

siciliaanse cassata

siciliaanse cassata

cassata siciliana
Dolce    bereiden oven 30 min. bereiding 30 min. min    10 personen

Het stond al een tijdje op mijn ‘kook-verlanglijstje’, cassata. Tot nu toe durfde ik het niet goed aan, want het is niet heel eenvoudig en ik ben niet zo’n goede taartenbakker. Tot ik bedacht: kan ik deze redelijk gecompliceerde siciliaanse specialiteit ook tot iets eenvoudigs maken? Ik maakte een aantal proefversies, en uiteindelijk kwam ik tot een resultaat waar ik zelf erg blij van werd. En ik ga hierbij zonder schaamrood op mijn kaken toegeven, dat ik hierbij ook een pakje heb gebruikt. Als resultaat: een perfecte biscuit waarbij je maar één beslagkom vies hoeft te maken. Zo fijn! Scheelt veel tijd hoor. Ga je voor de ‘moeilijkere’ weg, maak dan zelf het biscuit, de marsepein en leef je uit bij het decoreren van deze heerlijk taart. Buon appetito!

 

Maak eerst het biscuit:

 

Bereid de springvorm voor door de onderkant met bakpapier te bekleden en de vorm in te vetten met boter.

 

Verwarm de oven voor op de temperatuur die op de verpakking staat aangegeven.

 

Maak het beslag volgens de aanwijzing op de verpakking.

 

Doe het beslag in de vorm en bak op de aangegeven temperatuur en tijd.

 

Laat afkoelen.

 

Maak ondertussen de vulling:

 

Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar (bewaar in de koelkast zolang je het niet gebruikt).

 

Bereid het glazuur voor:

 

Klop het eiwit schuimig met een garde en voeg beetje voor beetje de poedersuiker toe. Voeg vervolgens de helft van de citroensap toe. Het glazuur moet niet te dun zijn, maar mag een beetje aan de garde blijven hangen. Voeg extra citroensap (of water) als hij te dik is en extrapoedersuiker toe als hij te dun is.

 

Monteren:

 

Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden.

 

Leng de jam aan met 3 el heet water en kwast de ‘open’ zijde van de cakes ermee in (hou nog wat jam over voor de zijkant van de taart).

 

Strijk de vulling gelijkmatig over een biscuitlaag uit en druk de andere laag er voorzichtig op.

 

Besmeer de zijkant met de resterende jam.

 

Strijk het glazuur over de bovenkant van de taart uit: niet teveel, want het is niet de bedoeling dat de zijkant van de taart ook geglazuurd wordt. Versier de bovenkant met bigareaux.

 

Rol het marsepein dun uit, 1 cm hoger dan de taart.

 

Pak het marsepein voorzichtig op en bedek de zijkant ermee en druk goed aan (je kunt ook twee keer een halve strook doen). Vouw de bovenkant een beetje naar binnen toe.

 

Bewaar in de koelkast. Je kunt de cassata direct eten zodra het glazuur is uitgehard, maar het is nog  lekkerder als hij 1 of 2 dagen kan rusten.

 

Tip: laat de bodem van de springvorm onder de taart staan bij het monteren en plaats het geheel op een kom (of iets wat er op lijkt). Zo kun je er goed omheen werken.

Reacties

Lotje
bij 'biscuit' denk ik aan koekjes. Lijkt het niet op cake?
14-11-2014, 20:14
Elisabetta
Hoi Lotje,
Begrijpelijk dat je aan koekjes denkt inderdaad. Maar ook dit soort cake wordt biscuit genoemd. Beetje verwarrend :)
15-11-2014, 16:02
Reageren
Naam
Bericht
Security image. You must enable images to submit entry Vul in wat u ziet:
(Gevoelig voor hoofd- en kleine letters)

Ingrediënten

 

Voor het biscuit

> 1 pak biscuitmix (bv. van Dr. Oetker)

> 4 eieren (voorgeschreven door het pak)

> 50 ml melk (voorgeschreven door het pak)

> boter om de springvorm mee in te vetten

 

Vulling

> 60 gram pure chocolade, in kleine stukjes gesneden

> merg van 1 vanillestokje

> 600 gram ricotta (van goede kwaliteit: smaakvol en niet te nat)

> 100 gram suiker

> rasp van 2 citroenen

 

Topping

> 4 el sinaasappeljam

> 250 gram marsepein (wit of gekleurd)

> 20 gr eiwit

> sap van ½ - 1 citroen (naar smaak)

> 250 gram poedersuiker

> een bakje bigareaux (geconfijte kersen)

 

Extra:

Springvorm van 24 cm doorsnede

Bakpapier

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique