Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Recepten > sperziebonentaart

sperziebonentaart

sperziebonentaart

sformato di fagiolini
Bijgerecht    bereiden bereiding 25 min., oven 30 min    4 personen

Pellegrino Artusi verzamelde  recepten uit heel Italië en bracht deze bij elkaar in een kookboek genaamd ‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’. Hij was de eerste die het land culinair in kaart bracht en wordt daarom als een van de grondleggers gezien van ‘de Italiaanse keuken’. Uit dit kookboek heb ik al een aantal recepten uitgeprobeerd, waaronder de sperziebonentaart. Meestal maakte ik hartige taartjes altijd van bladerdeeg, maar deze manier van hartige taarten maken heeft mij weer een andere basis gegeven waarop ik eindeloos kan variëren. De basis van béchamel, eieren en kaas heb ik steeds hetzelfde gelaten, maar op de andere ingrediënten  gevarieerd. Zo bevat het originele recept geen bacon, maar persoonlijk vind ik de zoutige bite een erg smakelijke toevoeging. Ook kun je naar hartenlust variëren voor wat betreft de groente,vervang de sperziebonen bijvoorbeeld door asperges of bimi. Buon appetito!


Was de sperziebonen, haal de uiteinden er vanaf en snijd ze een keer doormidden.  Kook ze in 10 minuten in licht gezouten water gaar, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.

 

Smelt de boter met de olijfolie in een pan (met deksel) en smoor hierin zo’n 10 minuten op zacht vuur de ui, bleekselderij en de peterselie. Voeg vervolgens de sperziebonen toe, de bouillon en een half glas water. Doe het deksel op de pan en laat alles zo’n 20 minuten sudderen.

 

Verwarm ondertussen de oven voor op 180° C .

Maak de béchamelsaus:

 

Smelt de boter in een pan en voeg hierbij al roerend de bloem. Blijf goed roeren om te zorgen dat de bloem niet verbrandt. Voeg na 3 minuten al kloppend met een garde beetje voor beetje de melk toe. Breng de saus al roerend aan de kook en laat circa 10 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

 

Pak een grote kom en meng de sperziebonen, de béchamelsaus, de eieren, zout en peper goed door elkaar.

 

Beboter een springvorm en giet daarin het sperziebonenmengsel. Leg de plakjes bacon erop en bestrooi met paneermeel.

 

Bak in circa 30-35 minuten in de oven.

Reacties

Reageren
Naam
Bericht
Security image. You must enable images to submit entry Vul in wat u ziet:
(Gevoelig voor hoofd- en kleine letters)

Ingrediënten

 

> 400 gram sperziebonen (verse)

> 50 gram boter

> 2 el olijfolie

> ¼ ui, gesnipperd

> 1 el platte peterselie, fijngehakt

> 1 stengel bleekselderij, fijngeneden

> een klein scheutje vleesbouillon (evt)

> 4 el Parmezaanse kaas

> 4 eieren, losgeklopt

> 2 el paneermeel

> plakjes bacon of spek (zoveel je lekker vindt)

> zout en peper

Voor de bechamelsaus:

> 20 gram boter

> 20 gram bloem

> 200 ml melk

> zout en nootmuskaat

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique