Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Recepten > spaghetti met vongole

spaghetti alle vongole

spaghetti met vongole

spaghetti alle vongole
Primo    bereiden 30 min    4 personen

Een op en top Italiaans gerecht;  spaghetti met venusschelpen. Bij de visboer kun je gerust om ‘vongole’ vragen, want het schelpdiertje wordt tegenwoordig ook in Nederland zo genoemd. Traditioneel gezien is het een Zuid-Italiaans -of nog specifieker, Napoletaans-  gerecht. Zoals veelal met zuidelijke gerechten mag een pittig pepertje niet ontbreken. Verder heeft het gerecht alleen nog wat knoflook en peterselie nodig. In sommige versies worden tomaat gebruikt, hier doen we het zonder en gebruiken we het kookvocht van de schelpjes als saus. Buon appetito!

 

Zet alvast een ruime kookpan met tenminste 4 liter water op het vuur waarin straks de pasta wordt gekookt.

 

Was de vongole onder stromend koud water en gooi kapotte exemplaren weg. Giet wat olijfolie in een ruime hapjespan (waar een deksel op kan) en laat goed heet worden.

 

Voeg de vongole toe, 100 ml water en een scheut witte wijn, zet de deksel op de pan. Zodra de schelpen open staan zijn ze klaar (dit duurt slechts enkele minuten). Draai onmiddellijk het vuur uit want als je ze te lang kookt gaat het ten koste van de smaak.

 

Giet de vongole met het vocht af in een fijne zeef, vang het vocht hierbij op en bewaar dit. Laat circa 20 vongole in hun schelpje en haal de overige eruit. De lege schelpjes kunnen worden weggegooid. Hou alles apart tot verder gebruik.

 

Snijd de knoflooktenen in dunne plakjes. Snijd de Spaanse peper fijn. Hak een bosje peterselie.

 

Kook de spaghetti volgens de aangegeven tijd al dente in voldoende gezouten water. Zodra de spaghetti net in het water zit, maak je de saus:

 

Giet wat olijfolie in een ruime pan (dezelfde als waar de vongole in bereid zijn). Fruit hierin het teentje knoflook met de peper.

 

Voeg vervolgens het vocht van de vongole erbij, de peterselie en de ‘naakte’ schelpdiertjes. Roer door en breng op smaak met zout.

 

Giet de spaghetti af en voeg in de pan bij de saus. Meng goed en voeg de vongole met schelp toe. Verdeel over vier borden.

 

Reacties

Lotje
Ze zijn toch ook te koop op de markt op Vredenburg zaterdag?
19-06-2013, 18:38
Elisabetta
Ik heb ze inderdaad weleens gekocht op de Vredenbrug, maar weet niet of ze altijd in het assortiment zitten. Ze worden altijd in een netje verkocht.
20-06-2013, 08:56
Rita
Hoi,

Weer een recept uitgeprobeerd!! SUCCES!! Heerlijk gegeten. Thanks.
29-07-2013, 18:56
Elisabetta
Graag gedaan Rita! Leuk om te horen.
31-07-2013, 16:44
Reageren
Naam
Bericht
Security image. You must enable images to submit entry Vul in wat u ziet:
(Gevoelig voor hoofd- en kleine letters)

Ingrediënten

 

> 1 kilo vongole/venusschelpen (alternatief: kokkels)

> olijfolie

> 100 ml water

> een scheut witte wijn

> 400 gram spaghetti

> 4 knoflooktenen

> 1 Spaanse peper (voor liefhebbers van pittig: 2 pepers)

> een bosje platte peterselie

> zout

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique