Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Algemeen > Over Ziti Zitoni

Over Ziti Zitoni

In het kort

Bekijk direct alle workshopsZiti Zitoni is een klein bedrijf met een groot streven, namelijk mensen culinaire inspiratie te geven en hen de échte Italiaanse keuken  te laten leren kennen. Dit doe ik door het geven van kookworkshops, het ontwikkelen van recepten en het schrijven over de Italiaanse keuken. Via www.zitizitoni.nl probeer ik dit alles voor iedereen toegankelijk te maken en gedreven als ik ben heb ik mezelf een hoog doel gesteld: de meest complete Nederlandse website te zijn over de Italiaanse gastronomie.

 

Mijn werkzaamheden

Mijn naam is Elisabetta Cascino en ik heb Ziti Zitoni eind 2010 opgericht. Op het moment besteed ik de meeste tijd aan het geven van kookworkshops op verschillende locaties in de regio Utrecht. Deels organiseer ik de workshops en cursussen zelf en deels word ik door verschillende organisaties ingehuurd (waaronder de Volksuniversiteit van Utrecht, Veenendaal en Woerden).

Daarnaast ontwikkel ik recepten en deel deze op mijn eigen website en op www.koken.com. Mijn uitgangspunt is de traditionele keuken, maar hou hierbij wel rekening met ingrediënten die in Nederland in supermarkten of delicatessenzaken te krijgen zijn. En in de drukke tijd waarin we leven, is het wel prettig om gezonde gerechten te kunnen maken die niet al te veel tijd vergen (dat geldt ook voor mijzelf). Dit gegeven neem ik mee bij het schrijven van recepten, maar soms kan het juist heel ontspannend zijn om méér tijd in de keuken door te brengen. Zelf verse pasta maken, arancini of melanzana alla parmigiana.. Ook deze iets-meer-tijd-vragende-recepten vind je terug op mijn website. Alle gerechten fotografeer ik zelf (een hobby) en als er een foto bijstaat die niet door mij geschoten is, dan staat dit aangegeven.

 

ElisabettaMijn achtergrond

Ik ben een halfbloedje. Mijn vader is Siciliaans en mijn moeder Nederlands. Culinair gezien ben ik voor 99% Italiaans opgevoed. Als kind zag ik nooit een kookpan op onze eettafel staan, at ik nooit bietjes of zuurkool en we gingen nooit wat halen bij de Chinees. Wél aten we zo nu en dan een vanille-chocoladevlatoetje en werden er af en toe op zondag patat en een kroket of frikandel speciaal gehaald. Hier heb ik overigens positieve herinneringen aan. Wat echter gebruikelijker was, was om eerst pasta met sugo (tomatensaus) te eten, de primo. Pas daarná kwam vlees en groente op tafel, de secondo. Toetje was (meestal) fruit. Met de jaren werd mijn belangstelling voor Italië en de Italiaanse keuken groter. Het heeft eraan bijgedragen dat ik Italiaanse Taal en Cultuur ben gaan studeren in Utrecht. Tijdens deze periode heb ik gedurende langere tijd gewoond en gewerkt in Bologna. Terug in Nederland ben ik vrij snel begonnen met het organiseren en geven van kookworkshops. De drang om dit uit te bouwen en een eigen zaak te beginnen zat er al langer in en op een gegeven moment wist ik het zeker dat Ziti Zitoni realiteit moest worden.

Mensen vragen weleens: "Heb je een koksopleiding gedaan?" Nee, ik ben autodidact. Veel kennis heb ik opgedaan door te lezen, goed te kijken naar anderen, te reizen, te proeven, te ervaren en met name door te doen, door te koken. Dat neemt niet weg dat ik zelf ook graag in de 'schoolbanken' zit. Ik volgde een pastaopleiding bij La Vecchia Scuola Bolognese, dé pastaschool in Bologna, deed de cursus Culinair schrijven van culinair journalist Onno Kleyn, volgde diverse kookworkshops in Nederland bij onder meer Las Palmas in Rotterdam.

 

 

Van of over mij:

Mijn bijdrage aan het boek 'Duizend tinten van Toscane' van Saskia Balmaekers

In de rubriek 'Foodiefile' van het magazine Delicious

Getipt in de Volkskrant door culinair journalist Onno Kleyn

Winnaar van foodieblogger competition 2013 To Toscane

Winnaar wedstrijd Thuis Maken 2012 

 

Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique