Ziti Zitoni
Het beste uit de Italiaanse keuken
Over Ziti Zitoni
Contact
   
Send a friend
  Twitter Facebook
Home > Actueel > Culiblog > Culiblog berichten > Recept gestoomde heek met aardappels en olijven #eenmaandlanglocatelli
Recept gestoomde heek met aardappels en olijven #eenmaandlanglocatelli
04-02-2014
Elisabetta Cascino

Recept gestoomde heek met aardappels en olijven #eenmaandlanglocatelli


Als ik aan Italiaans eten denk, zie ik al snel de markten voor me hun geweldige aanbod in groente, fruit, vlees en niet te vergeten vis. Je slentert al lekkerbekkend langs kramen met zwaardvissen die met hun zwaard naar je lijken wijzen, sardienen die je met heldere oogjes aankijken, octopussen die hun tentakels hebben opgekruld en liggen naast veel andere soorten Vers, Verser en nog Versere vis. Zelfs de Ipermarcati hebben fantastische visafdelingen. Helaas moeten we het in Nederland met minder doen. Ik ga geen woorden vuil maken aan tilapia- en pangasiusfilets die je in de supermarkt kunt kopen. Die laat je gewoon lekker liggen. Een kwalitatief goede viszaak (met helaas wel een beperkt aanbod) is ‘Fishes’ in Utrecht aan de Twijnstraat. De kwaliteit zie je terug in de prijs, hoewel het bij mijn laatste bezoek meeviel: mooie verse heek voor ongeveer twee euro per filet (circa 125 gram).

 

Eígenlijk was ik op zoek naar scholfilet, maar blijkbaar was het niet het seizoen. Ze zitten nu vol met eitjes en aangezien er al zo weinig vlees aan het visje zit, blijft er dan al helemaal niets over. Geen probleem, want in ‘Made in Italy’ staat ook een recept met heek (en o, o, die visrecepten van Locatelli zijn om te watertanden!). De heek die in de oven wordt gestoomd combineerde ik met een ander bijgerecht uit het boek (die van de schol) omdat ik in mijn koeling nog van alles had staan wat ik daarvoor gebruiken kon.

preiDaarnaast lag er ook nog een prei die ik lekker in de roomboter en witte wijn heb gesmoord (zo’n 10 tot 15 minuten op een laag pitje). Buon appetito!

#eenmaandlanglocatelli

 

 

 

Gestoomde heek met aardappels en olijven

heek

Voor 4 personen

 

Gestoomde heek

Ingrediënten

> 4 heekfilets

> 2 citroenen

> zout en peper

> 8 el extra vergine olijfolie

 

Verwarm de oven voor op 200° C. Leg 4 stukken aluminiumfolie klaar (groot genoeg om de filets mee in te pakken). Snijd een citroen doormidden en pers wat sap over elk stuk folie uit. Leg de stukken vis op het folie en bestrooi met zout en peper. Sprenkel over elk stuk vis bnog 2 el olijfolie. Vouw het folie dicht tot een pakketje en zorg ervoor dat ze goed dichtzitten, anders verdwijnt de stoom en wordt de vis niet gelijkmatig gaar.

pakketjes

 

Leg de vispakketjes in de oven. Locatelli rekent afhankelijk van de dikte 4 tot 8 minuten. Ik heb de vis er 10 minuten in laten zitten en hem wel meteen uit het folie gehaald en geserveerd. Als je de vis nog laat rusten kan hij inderdaad wat korter, omdat hij dan nog nagaart in het folie.

Serveer met de resterende citroen.

 

Aardappels met olijven en tomatensaus (bijgerecht)

 

Ingrediënten

> 1 kilo aardappels

> olijfolie

> 4 el tomatenpassata

> 12 zwarte olijven met pit (van goede kwaliteit, bv. taggiasca)

>  zout en peper

> een aantal basilicumblaadjes

 

Doe de tomatenpassata in een steelpan, voeg zout en peper toe naar smaak en een scheutje extra vergine olijfolie. Laat het geheel op laag vuur tot sausdikte inkoken.

 

Doe de aardappels ongeschild in een pan met koud water, voeg zout toe en breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ze in 15 tot 20 minuten gaar worden. Sneller? Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Zout het water en kook de aardappels gaar in 10 tot 15 minuten. Giet de aardappels af.

 

Verhit een koekenpan en doe er een eetlepel olie in, bak de aardappels goudbruin. Voeg de olijven toe (evt. eerst goed afgespoeld) en schep alles een minuut of twee om. Breng de aardappels zo nodig nog op smaak met (grof) zout.

 

Voeg basilicumblaadjes toe aan de tomatensaus. Verdeel de aardappels over vier borden, daarover de tomatensaus en serveer de heek erbij.

 

Reacties

Reageren
Naam
Bericht
Security image. You must enable images to submit entry Vul in wat u ziet:
(Gevoelig voor hoofd- en kleine letters)

Culiblog berichten archief

Food we love, food I love   Food we love, food I love
01-08-2014 door Elisabetta
 
Vakantie in het hart van Toscane   Vakantie in het hart van Toscane
27-06-2014 door Elisabetta Cascino
 
Recept gestoomde heek met aardappels en olijven #eenmaandlanglocatelli   Recept gestoomde heek met aardappels en olijven #eenmaandlanglocatelli
04-02-2014 door Elisabetta Cascino
 
Recept scaloppine al limone #eenmaandlanglocatelli   Recept scaloppine al limone #eenmaandlanglocatelli
03-02-2014 door Elisabetta Cascino
 
Recept aspergerisotto #eenmaandlanglocatelli   Recept aspergerisotto #eenmaandlanglocatelli
02-02-2014 door Elisabetta Cascino
 
Over Ziti Zitoni, Contact , Sitemap
technische uitvoering door GreenLight Solutions, vormgeving door En Publique